От нашия специален кореспондент в Израел – The Tribe of Nova

...
От нашия специален кореспондент в Израел – The Tribe of Nova
Коментари Харесай

В Израел оцелелите от фестивала Tribe of Nova търсят утеха в транс музикалната култура

От нашия специфичен сътрудник в Израел – The Tribe of Nova беше първият път, когато един от най-известните в света фестивали за психеделичен транс (или psytrance) се организира в Израел. Това се оказа най-тежката терористична офанзива в страната. За почитателите на psytrance музиката пристигна времето за терапия за попречване на посттравматично стресово разстройство.

„ Това беше най-невероятната минута в живота ми. Всичките ми хора бяха там. Небето беше красиво. Птиците бяха красиви в небето. Музиката, всичко беше толкоз необикновено. Имах възприятието, че целият свят има път за избавление. И тогава се случи. Така че това го прави извънредно. Защото това беше най-красивият миг “, споделя психотерапевтът и клиничен обществен служащ Ейнат Хаймович пред FRANCE 24.

От нападението на Хамас против Израел на 7 октомври Хаймович слуша оживелите от музикалния фестивал Tribe of Nova. Тя е чувала доста истории като тази. Твърде доста.

„ Оцеляхме, правейки се на мъртви “: Атаката на Хамас трансформира израелския рейв в призрачен сън

Около 260 души бяха убити и още десетки бяха отвлечени измежду към 3500-те, които бяха се стекоха от цялостен ​​свят, с цел да отпразнуват полезностите на „ свободната обич и свободния дух, опазването на околната среда, оценяването на естествените полезности “, насърчавани от фестивала. „ Много хора, с които приказвах, споделиха, че това е най-хубавото празненство, на което са били “, споделя Хаймович.

„ [Всичко беше] слънчево и красиво. [Всичко беше за] другарство и обич... [и] след минута [на времето] … тъмнината [мрак] пристигна в живота ни, ” прибавя тя.

Социалната работничка трябваше да пътува до Гърция този ден, с цел да отпразнува 50-ия си рожден ден.

Вместо това, Хаймович, дружно със своя сътрудник Ифтач Шахар сътвориха място, където да посрещнат членовете на общността им за психеделична транс музика.

„ Аз [първоначално] построих това място за Дамма (бел. на редактора: теория на Буда) преподаване и медитация, “, споделя Шахар.

„ [Но] откакто разбрахме обстановката тук в Израел … отворихме го особено за хората, които се върнаха от фестивала. Но ние сме отворени за всички. Ние не вършим селекция. Всеки, който усеща, че има потребност да приказва и се нуждае от огромна прегръдка. Ние сме тук за да го прегърнем ... бъдете с тях за известно време и плачете с тях и може би се смейте с тях “, споделя той.

Убежището, ситуирано в мошав, село на кооперативни фермери южно от Тел Авив, беше готово за по-малко от 10 дни. Обзавеждането е просто, само че приветливо: огромна дървена тераса, мебели втора ръка, отворена кухня и зад нея стая, напълно отдадена на медитация. Всичко е на фона на успокояваща фонова музика, формирана от металното дрънчене на вятърни камбанки.

„ Хипитата в нашите души “

„ Мисля, че транс общността тук е почнала след първата интифада в Израел ( записка на редактора: 1987-1993), ” споделя Хаймович.

„ След това всички почувствахме, че би трябвало да внесем свободния си дух, да внесем нашата обич, да внесем концепцията за мир. Всички сме като хипита в душата си, макар че трябваше да се бием във войната, ” споделя тя.

Оттогава израелската psytrance музикална сцена набъбна солидно. The Tribe of Nova беше първото израелско издание на бразилския psytrance фестивал Universo Paralello, един от най-известните в света. Но това стана най-лошата терористична офанзива в историята на Израел.

С изключение на доброволците, мястото, основано от Хаймович и Шахар, за момента е потискащо празно.

„ Отворихме преди малко през вчерашния ден. Така че хората към момента не знаят за това място “, споделя Шахар, отбелязвайки, че единствено шестима души са пристигнали предходния ден.

„ Вярвам, че идната седмица ... хората ще започнат да идват “, прибавя той.

Както други израелци терапевти, Хаймович стартира да беседва с жертвите посредством дзен зони, групи, основани да оказват помощ на хора, чиито психеделични пътувания не вървят по проект.

„ Там [те] ни изпращаха името си и ние им се обаждаме и започваме говорейки с тях … Много терапевти в Израел започнаха да приказват с тях по телефона, с цел да им оказват помощ да преодолеят контузията посредством заземяване, дишане … говорейки за виновността, страха [и] всичко, през което са минали през този ужасяващ ден ”, споделя Хаймович.

Кошмарът е траял 12 часа за жертвите, прибавя Хаймович.

Скоро стана ясно, че жертвите имат потребност от място.

„ Не за терапия, а с цел да бъдем дружно, да седнем надолу, да хапнат нещо, да пият кафе, да се занимават с изкуство, да рисуват, да свирят музика … да се върнат към живота си, към това, което са знаели за себе си преди “, споделя тя.

„ Идеята е, че хората, които се нуждаят от терапия … дългосрочна терапия, ще отидат на терапия и могат да дойдат тук, просто с цел да бъдат себе си “, споделя Хаймович.

Всеки ден пет до 10 души, всички доброволци, ще се редуват да ги посрещат. Всеки със своите принадлежности и техники. Сред тях, танцовият терапевт Тал Вайс Саде изяснява своите способи.

„ Моята позиция постоянно е тялото “, споделя тя, коленичила в стаята за медитация.

„ При контузия тялото бързо приказва и се нуждаем от доста … заземяване “, споделя Вайс Саде, добавяйки, че тя употребява тибетски купи, океански барабани и цялостни с пясък възглавници, които слага върху тялото.

„ Това тежко допиране [е] доста релаксиращо … като океан … [което помага] да понижим равнищата ни на тревога “, споделя тя.

Вайс Саде с подготвеност признава, че помощта на оживелите й е разрешила да диша малко. Да избяга от четирите стени на дома си, където живее с дъщерите си.

„ Това е … толкоз красивото в Израел. Цивилните, общностите тук са невероятни, ” споделя Хаймович.

„ Всички … непринудено вършат нещо … [Въпреки че] страната в действителност не работи … хората, които работят тук, са невероятни … Ние се надяваме, че нещо положително ще се случи да се случи в Израел по-късно извънредно, извънредно нещо, което се случи тук “, споделя тя.

Бившите бойци минават от митинги към оказване на помощ на хора – и домашни любимци – в Южен Израел

Междувременно Шахар се надява да помогне на посетителите на фестивала, които страдат от посттравматично стресово разстройство.

„ Знаете ли [сериала] Фауда (бел. на редактора: израелски ефирен сериал за част от специфичните сили, която минава под прикритие измежду арабското население)? Бях по улиците на Газа и ходех облечен като жена. Боевете там бяха доста неприятни по това време… За половин година девет момчета от моята част починаха, а аз и моите другари в единицата убихме стотици “, спомня си Шахар, ненадейно обзет от прилив на страсти.

„ Така че аз излезе от армията с доста мощно посттравматично стресово разстройство … и ми лиши 25 години, с цел да схвана по какъв начин да се оправя с моя посттравматичен стрес, ” споделя той.

Спасен от психеделични лечения

Шахар споделя, че е минал през 25 години скитничество, съпроводено от алкохол и опиати.

„ След известно време разбрах, че или предпочитам гибелта [или] предпочитам живота... постепенно започнах да се възвръщам и по-късно се появиха будизмът и медитацията и [започнах] да работя с психеделици и лекарство. И бавно, постепенно започнах да допирам контузиите си и да се оправям с тях. И днес мога да кажа, че съм добре, само че не съм оздравял “, споделя Шахар.

Разказвайки за първото си психеделично пътешестване, Шахар споделя, че е трябвало да вземе 10 грама халюциногенни гъби, с цел да подействат, до момента в който през днешния ден има потребност единствено от „ 2 грама [и] аз съм като в парадайса “.

Шахар споделя, че се е видял в люлка на година и половина.

„ Плаках, плаках, плаках, плаче и никой не пристигна при мен и тогава погледнах това бебе и... това е същото възприятие, което изпитвам в този момент. Беше меланхолия. И отидох освен това бебе… и го прегърнах и споделих, всичко ще бъде наред и скърбя. И на идващия ден откакто се разсъниха... без [повече] меланхолия като по знамение ", споделя той.

След това Шахар стартира да приема други психеделици като LSD и съумя да се оправи с контузиите, свързани с армията.

" Замръзнах, знаете ли, и хора бяха засегнати и аз не можех да направя нищо. И тогава започнах да разбирам, че през всичките тези години на пиянство, взимане на опиати и бягство, тъй като забравих тази обстановка “, споделя той.

Считан за 60-процентов неработоспособен от израелската войска заради посттравматично стресово разстройство, Шахар признава, че има минава през сложен миг след офанзивата на Хамас.

„ Построих това място за хора, за които знам, че минават през пъкъла. “

Израелските бедуини от Негев, забравени жертви на Атака на Хамас, протест за оказване на помощ

Шахар е уверен, че доста от оживелите от офанзивата са в невъзможност, в която той е бил преди 25 години.

„ Сега те седят в домовете си и пушат трева като луди или може би пробвайки се да работят със себе си с психеделици, което е доста неприятно, тъй като имате потребност от хора, които знаят по какъв начин да работят и по какъв начин да ви преведат през пътуването... Така че да, би трябвало да ги хванем за ухото и да ги доведем тук “, споделя той.

Хаимович обаче предизвестява, че няма да употребява никаква психеделична терапия.

„ Тук не е законно. Така че просто вършим подготовката и интеграцията “, споделя тя.

След това психологът си спомня че доста от посетителите на фестивала са били дрогирани и в положение на възторг, когато нападението е почнало.

„ Някои от тях бягаха, криеха се, помагаха на други хора да се скрият... неподвижни шест часа. Те в действителност са герои. Удивително е да чуеш историите. Те откриха мощ в най-ужасните моменти от живота си, да приказват с майките си и да им кажат благодаря “, споделя тя.

Хаимович не се колебае нито за секунда, когато го попита дали пситранс сцената, твърдо открита в Израел за десетилетия, могат да преживеят такава контузия.

„ Ние имаме вяра, че всички ние сме едно и това е, което се случва в тези партии... Хората починаха, до момента в който правеха това [така че] би трябвало да продължим наследството, което те ни оставиха. Това е наследството на любовта и мира “, споделя тя.

Тази публикация е превод на оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР